DECORATIETECHNIEK Mocha tea of mocha diffusion

Een decoratietechniek met nat kleislib, oxides en azijn of tabakswater zijn de ingrediënten voor de deze boeiende techniek. Mocha diffusion pas je toe op ongebakken werk.

14/03/2021

Leestijd: 2 minuten

Katja Van Breedam K!'s Mastermind

Foto: Kevin Kowalski

DECORATIETECHNIEK Mocha diffusion of mocha tea

Oxide wordt gemengd met een zuur. Dit mengsel druppel je in nat slib of engobe. De druppels vloeien uit, krijgen vertakkingen en vormen zo haarfijne tekeningen die lijken op varens, bomen of sterren. De tekening hangt af van het mengsel dat je gebruikt, de samenstelling van je kleislip en de oppervlakte van het stuk dat je decoreert. Het is ook een heel boeiend proces om de tekeningen te zien ontstaan.

Sfeerbeeld Atelier-K!

Foto: Kevin Kowalski

Zuur

Als zuur in de mocha tea kan je vanalles gebruiken: wijnazijn, appelazijn, citroensap, instantkoffie, sojasaus, koffie, whiskey, rode wijn, tabakssap en zelfs mondwater… Iedere verhouding zal een ander resultaat geven, dus uitgebreid testen is de boodschap.

Kleurstof

Ook de kleurstof kan verschillen. Je kan ijzer- of mangaanoxide gebruiken, of experimenteren met pigmenten. Het kleislib waarop je de mocha tea aanbrengt moet vooral dik en nat zijn, zodat de patronen zich gemakkelijk een weg kunnen banen.

Werkwijze

  • Werk op een werkstuk dat lederhard is.
  • Breng een laag engobe aan, werk snel want de laag moet nat blijven. Overgieten of plaatselijk werken met een plasje dat je uit een soeplepel op je werk schept.
  • Druppel het zuurmengsel in het natte engobe. De tekening begint uit te vloeien.

Recept Mocha tea

Het recept getest in het atelier:

  • Mespuntje mangaandioxide of cobaltoxide
  • Beetje appelazijn (boni van Colruyt)

Mengen en klaar voor gebruik.

Het recept voor mocha tea dat gedeeld wordt op de website van De Cursist www.decursist.com:

  • 25 gr fijngesneden tabak
  • 0,5 l water
  • 30 gr ijzer- of mangaanoxide

Breng het water met de tabak aan de kook en laat het aftreksel 30 à 40 min. sudderen. Zeven het door een glazuurzeef en voeg ijzer- of mangaanoxide toe. Bewaar het tot je het gebruikt in de koelkast, en zeef het nogmaals voor gebruik.

Bron: tekst werd deels overgenomen van De Cursist www.decursist.com.
Foto: Pottery Inspired by Nature by KowalskiPottery

Pottery Inspired by Nature by KowalskiPottery

Voorbeelden Mocha diffusion

love, create and be authentic