INSPIRATIE Kurinuki Chawan

Kurinuki is een Japanse techniek van snijden en kerven in een kleimassa, het is een intuïtieve werkwijze. Deze techniek wordt vaak gebruikt voor het maken van een chawan, dit is een typische Japanse theekom, maar je kan met deze techniek ook een vaas of een theepot maken.

24/03/2022

Leestijd: 4 minuten

Katja Van Breedam K!'s Mastermind

INSPIRATIE Kurinuki Chawan

Kurinuki is een Japanse techniek van snijden en kerven in een kleimassa, het is een intuïtieve werkwijze. Deze techniek wordt vaak gebruikt voor het maken van een chawan, dit is een typische Japanse theekom, maar je kan met deze techniek ook een vaas of een theepot maken.

Met deze techniek ga je op zoek naar spontane vormen die “vanzelf” ontstaan tijdens het maken. Je blijft kijken naar je werk. Spannende vormen laat je bestaan en wat minder mooi is haal je weg. De sporen van je gereedschap dragen bij aan de spontaniteit van het werk.

Het resultaat is een asymmetrische, ruwe en eigenzinnig organische vorm.

Sfeerbeeld Atelier-K!

De chawan

De chawan is een traditionele theekom die gebruikt wordt voor het maken van Matcha thee bij de Japanse theeceremonie.

Na de opkomst van de koffiecultuur en haar barista’s, verovert ook de traditionele Matcha thee zijn plaats in de Westerse wereld. Matcha thee ondersteunt de gezondheid: hij stimuleert het metabolisme, verlaagt cholesterol, is antioxiderend, geeft focus en ontspanning. Sporters en mensen die begaan zijn met hun gezondheid, zijn grote fans. Niet voor niets staat Matcha bekend als het groene goud!

Een originele chawan is handgemaakt en moet voldoen aan strenge vereisten:

  • De verhoudingen volgen de gulden snede 8/13.
  • De bowl wordt vastgehouden met één vinger rond de stevige standring onderaan en met de duim op de bovenrand. Deze plaatsen zijn beter bestand tegen de warmte van de thee.
  • Het laatste restje thee wordt opgevangen in het kuiltje van de Matcha bowl.
  • Het theepoeder wordt opgeklopt met een bamboe klopper, de typische Matcha whisk. Om deze tijdens het kloppen niet te beschadigen, heeft de binnenzijde van de bowl een zachte curve.
  • De decoratie van de bowl is geïnspireerd op landschappen en seizoenen.

https://blog.nceca.net/what-makes-a-teabowl-a-chawan-now-online

John Baymore legt er meer over uit in de video 😉

Aan de slag

Je start met een volle blok klei en vormt zo de buitenkant van de kom door te hakken, kloppen, steken, snijden of kerven met mes, spatel, mirette of een houten klopper, boetseerhoutje, …

  • De buitenkant van de kom blijft grof.
  • De binnenkant hol je uit en werk je zo glad mogelijk af.
  • De voet van de kom, de standring haal je uit de bodem die je daarom bewust eerst wat dikker laat.
  • Voor de afwerking kan je spelen met glazuren. Gebruik eventueel verschillende glazuren over mekaar en laat zo een spontaan landschap ontstaan.

Let op! Deze werkwijze vraagt tijd, je bent al gauw enkele werkmomenten aan de slag omdat je start van een volle blok klei die tot in de kern goed vochtig is. De klei heeft tijd nodig om tussendoor op te stijven terwijl de kom stilaan vorm krijgt.

Kurinuki chawan

In plaats van een volle blok klei kan je ook starten met een dikke duimpot. Dat scheelt een beetje aan tijd om op te stijven.

Voor een chawan van 13 cm breed en 8 cm hoog zijn we gestart met een blok klei van 700 gr.

Vorm de klei tot een ronde platte vijg van ongeveer 15 cm.

Of vorm een cilinder van ongeveer 10 cm.

Knijp de wand uit tot een brute kom met dikke bodem van ongeveer 14,5 cm breed x 9 cm hoog.

Zo hebben we rekening gehouden met een krimp van +/- 10%.

Controleer tussendoor de dikte van de bodem.

Laat de kom opstijven.

Markeer langs de buitenkant de dikte van de bodem en de breedte van de standring.

Gebruik nu je fantasie en allerlei gereedschappen om de standring uit steken.

Bewerk ook de buitenkant om de kom te vormen.

Laat opnieuw opstijven.

Ben je tevreden van de buitenkant? Dan kan je de kom langs de binnenkant verder uitdunnen met een metalen lomer. Als laatste kan je de binnenkant glad maken met een rubberen lomer.

Deze techniek is heerlijk om te doen, je kan uren bezig zijn met schrapen om de wand tot de juiste dikte te krijgen. Terwijl de kom dunner wordt en stilaan opstijft wordt hij meer fragiel. Werk met zorg en geduld, zo vermijd je barstjes of breuk.

Geniet ervan!

Er zijn honderden video’s op het net over het maken van een originele chawan, we delen er alvast een paar 😉

SUCCES!

Voorbeelden Kurinuki Chawan

love, create and be authentic

close