TECHNIEK Bloempotjes

Haal de natuur in huis!
De bloempotjes zijn eenvoudig gemaakt met de steunvormen van het atelier en met behulp van de begeleidende video.
Je hebt geen ervaring nodig!

15/03/2021

Leestijd: 8,5 minuten

Katja Van Breedam K!'s Mastermind

Welkom bij de WORKSHOP @ home van Atelier-K!

Hopelijk heb je een gezellige werkplek gevonden, lekker voor jezelf of deel je ze met iemand die je leuk vindt.

De bloempotjes in ons atelier zijn leuke eyecatchers. Maar ook in jouw interieur zullen ze prachtig staan of hangen. En ze zijn eenvoudig gemaakt met de steunvormen van het atelier en met behulp van de gratis begeleidende video.
Ervaring heb je niet nodig!

Gereedschap en steunvormen kan je huren.

Sfeerbeeld Atelier-K!

VOORDAT JE START

Wat moet je weten over klei?

Gezondheid – opkuisen

Klei is fijn stof (soort zand) met water, als het water is verdampt blijft er enkel het fijne stof over. Let erop dat je dat stof niet te veel gaat inademen. Eten en drinken doe je best niet op dezelfde plaats. Kleistof dat je inademt of inslikt wordt moeilijk door ons lichaam verteerd.

  • Heb je gedaan met werken, kuis dan ook grondig op met voldoende spoelwater.
  • Klei op je kledij gaat makkelijk weg met een normale wasbeurt.

Je hoeft nu zeker niet ongerust te worden, het is enkel bedoeld om je aan te moedigen er bewust mee om te gaan.

Hoe verloopt het keramisch proces?

Lees het artikel ‘van klei tot keramiek

Sfeerbeeld Atelier-K! | Cursussen & workshops keramiek voor volwassenen in Merksem

Omdat we met de steunvormen van een halve bol werken bekom je altijd een bol resultaat.

Er zijn 2 versies mogelijk

  • Om op te hangen met een koord voor hangplantjes.
  • Met een bodem die een beetje is vlak gemaakt om neer te zetten.

Ter info; deze steunvormen worden ook gebruikt om de ontbijtkommetjes te maken. Voor de bloempotjes werken we aan de binnenkant, de ontbijtkommetjes worden langs de buitenkant van de steunvorm gemaakt. Ontdek in deze video hoe je de ontbijtkommetjes maakt.

JE HEBT NODIG

  • De steunvorm (kleimal) die je per week kan huren van het atelier maar het kan ook in eender welke andere bestaande vorm.
    Bv een gipsmal werkt zeker prima, de klei kleeft hier niet aan vast. Werk je met een materiaal dat niet poreus is, dan is een plastiek folie aangewezen om te vermijden dat de klei aan je steunvorm blijft kleven.
  • Klei, bij voorkeur grove klei > dat oogt heel natuurlijk. Werk je toch met fijne klei is het technisch gezien iets belangrijker dat zorgvuldig werkt.
  • Tandenstoker om de wanddikte te controleren.
  • Zachte lomer (is niet noodzakelijk) om glad af te werken langs de binnenkant, je kan dit ook met de vingers glad afwerken.
  • Rietje om gaatjes te prikken.

TECHNIEK

  • Propjes klei worden in de steunvorm aan mekaar gezet.
  • Zorgen voor een goede verbinding is belangrijk.
  • LET OP voor luchtbellen! Ingesloten lucht kan scheuren of barsten veroorzaken, dit komt door de krimp tijdens het drogen en bakken.
  • De binnenkant wordt door de verschillende propjes klei aan mekaar te smeren eerder glad afgewerkt.
  • Aan de buitenkant wordt niets afgewerkt, zo ontstaat een mooi en natuurlijk patroon van zichtbare naden.
    • Werk je willekeurig is je patroon heel onregelmatig en komt dus heel natuurlijk over.
    • Je kan ook kiezen voor een specifiek patroon, dan werk je niet persé met propjes maar leg je heel bewust de klei van een bepaalde vorm of formaat in een specifieke richting. Het is aan jou om daarmee te experimenteren.

De bloempot wordt wel hoger uitgewerkt dan de halve bol, hiervoor draaien we de klei door in de steunvorm om de pot verder op te bouwen dan de hoogte van de steunvorm zelf.

AAN DE SLAG

  • Propjes klei vormen tot dikke koekjes van ongeveer 1,5 cm dik.
  • Klei aan mekaar smeren
  • Zachte klei werkt makkelijk
  • Iets stijvere klei vraagt meer aandacht, iets harder doorduwen en eventueel nog een klein worstje bijleggen en ook weer goed aansmeren.
  • Wanddikte controleren met een tandenstoker, nadien het gaatje wel goed dichtsmeren.
  • De kleivorm doordraaien in de mal om de bolvorm verder te bouwen. Hou hierbij goed de bolling in het oog, dat je die niet te veel gaat uitrekken. Anders verliest het totaalbeeld van je vorm aan spanning, dan wordt het iets minder interessant.
  • Natuurlijk kan je ook kiezen om niet in de bolle richting verder te werken, dan is het ook weer aan jou om verder te experimenteren en extra hoogte op te bouwen.

Gaatjes maken

Dat doen we met een rietje als de klei nog redelijk zacht is.

  • Om op te hangen met een koord
  • Maak 4 gaatjes ongeveer op 3, 6, 9 en 12u

Komt je bloempotje buiten te staan of hangen, dan kies je ook best om een gaatje onderaan te maken zodat er geen regenwater kan in ophopen.

Een hangpotje binnen kan je niet voorzien van een gaatje onderaan, een potje om neer te zetten binnen kan je wel voorzien van een gaatje om overtollig water weg te laten. Dan voorzie je dat je deze op een misschien wel zelfgemaakt schoteltje plaatst.

Opstijven

Laat je bloempot goed opstijven voordat je deze uit de steunvorm haalt, anders zou hij nog erg kunnen vervormen of doorzakken.

Helpen met opstijven kan je doen door een haardroger te gebruiken, enkele minuten blazen en regelmatig controleren/voelen of de klei al wat stijver wordt. Bij het opstijven zal de klei iets minder kleverig aanvoelen.

LET OP! niet volledig droogblazen want te snel opdrogen kan zorgen voor barsten en scheuren.

Bodemvlak

Wil je de bloempot niet ophangen maar kunnen neerzetten, dan heb je natuurlijk nog wat soepelheid nodig. Als de klei nog niet helemaal stijf is en je de bloempot uit de mal haalt zal je automatisch een bodemvlak krijgen door het neerzetten.

Sfeerbeeld Atelier-K! | Cursussen & workshops keramiek voor volwassenen in Merksem

Signeren

Is je werk klaar? Vergeet het niet te signeren met een herkenbaar iets. Want als het hier in het atelier wordt gebakken zal dit niet het enige potje zijn. En dan lijkt alles op mekaar.

  • Heb je soeplettertjes in huis? Dan kan je die gebruiken om in de klei te drukken. Dit doe je als de klei nog soepel is. De lettertjes mogen blijven zitten en bakken weg, dan blijft enkel het reliëf over.
  • Of kerf je initialen met bv een mespuntje, een stylopunt of een botte potloodpunt. Dit doe je best als de klei al een beetje is opgesteven.

Of reliëf aanbrengen

Er zijn verschillende mogelijkheden om met reliëf te spelen, zo maak je een heel eigen creatie. Het hoeft niet maar het kan. Gewoon wat experimenteren, misschien eerst op een stukje klei apart.

Rustig laten drogen

Je werk laten drogen gebeurt onder een plastiek, bv een kleine vuilzak die je er los over legt. Na een paar dagen mag de plastiek weg.

Bij te snel drogen heb je meer kans op vervormingen.

LET OP! Laat je werk niet volledig uitdrogen op de steunvorm, dan bestaat de kans dat de rand gaat barsten (denk aan de krimp).

Maar indien je je werk nog moet vervoeren is het best om het niet volledig te laten uitdrogen want hoe droger, hoe meer kwetsbaar.

Vervoeren

Dit doe je best wanneer je werk nog niet volledig is uitgedroogd. Het kan wel maar dan zonder schokken want droge klei is enorm breekbaar.

Atelier-K! workshop bloempotjes

Glazuren

De bloempotjes glazuren is niet nodig als je met steengoedklei werkt en bakt tot boven 1200°C. Steengoedklei is de klei die je in hier in het atelier kan aankopen, dus geen zorgen 😉

Het is niet het glazuur die zorgt voor de waterdichtheid, het heeft wel te maken met de juiste klei en baktemperatuur.

Omdat ook de meeste steengoedklei soorten toch niet voor de volle 100% waterdicht kunnen gebakken worden, dus nog een heel klein percentage waterabsorptie hebben, is het wel aan de raden om viltjes te kleven onderaan bij de bloempotjes die je binnen neer zet. Ook al zou je glazuur gebruiken blijft dit aan te raden.

Bakken

We bakken jouw creaties graag voor je af in het atelier.

De bakkosten worden afgerekend op het moment dat je je werk binnenbrengt, dit kan verrekend worden met je waarborg van gehuurd materiaal.

Atelier-K! workshop bloempotjes

VEEL SUCCES! En geniet ervan 🙂

love, create and be authentic