- Steengoedklei (1200°C – 1300°C)
Door een grotere zuiverheid in de samenstelling van de klei liggen het smeltpunt en het sinterpunt verder uit elkaar en kan de klei daardoor hoger gebakken worden. Steengoedklei kan dus waterdicht gebakken worden zonder dat een glazuur moet gebruikt worden. Vanaf 1200°C kunnen de kleideeltjes met elkaar gaan versmelten. Het gebruik van glazuur wordt enkel om esthetische en/of praktische redenen toegepast.
Er bestaan verschillende kleuren steengoedklei.
- Porselein (1200°C – +1400°C)
Door zijn zuivere samenstelling kan porselein nog hoger gebakken worden. Wanneer de scherf dun genoeg is heeft het de eigenschap licht door te laten. Porselein wordt vaak gebruikt voor het maken van serviezen omdat het zo sterk is. Doordat het minder plastisch is en meer krimpt dan klei heb je meer kans op vervorming en is het doordoor een moeilijk te bewerken materiaal.
De kleur is meestel echt wit.
Chamotte
Chamotte is een klei die reeds gebakken werd op hoge temperatuur en nadien tot fijne stukjes of poeder vermalen wordt. Door chamotte aan klei toe te voegen krijgt hij meer stevigheid en zal de klei minder vervormen en krimpen tijdens het drogen en bakken. Het geeft ook een structuur aan de klei. Wanneer de klei echt tot poeder vermalen wordt spreken we eerder van molochiet.