Variatie met engobe voor extra effect:
Gebruik in plaats van een klein beetje water tussen elke laag klei een engobe in een contrasterende kleur. Dit zal in je creatie extra fijne gekleurde lijntjes toevoegen.
Ontdek de mogelijkheden van gemarmerde klei en laat je verrassen door de prachtige, organische patronen die je creaties uniek maken. Of je nu iets functioneels of beeldends maakt, deze techniek geeft je werk een bijzondere uitstraling.
04/09/2024
Leestijd: 2 minuten
Bij deze techniek worden verschillende kleuren klei gemengd, maar niet volledig. Hierdoor ontstaan prachtige, organische patronen die jouw creaties een unieke decoratie geven. Deze techniek is lastig te voorspellen, waardoor het resultaat altijd een beetje een verrassing is.
Foto: Atelier-K! testje
Kies twee of meer contrasterende kleuren klei naar eigen voorkeur. Gebruik bij voorkeur klei met dezelfde hoeveelheid en grootte van chamotte. Grote verschillen in chamotte geven meer kans op spanning, wat kan leiden tot barsten of breuken. Je hoeft niet direct te panikeren, het kan zeker wel en mooie natuurlijke verweerde effecten geven als je hele grove chamotteklei combineert met fijne chamotteklei.
Gekleuren klei: Gebruik de klei in de kleuren zoals die in de winkel worden aangeboden (of bij ons in het atelier); denk aan witbakkende, antraciet- of rode klei. Je kant ook klei ruilen met medecursisten, zodat je niet van elke kleur een heel pak hoeft te kopen. Daarnaast is deze techniek een goede manier om kleioverschotten op te maken.
Zelf inkleuren: Je kant ook beginnen met witbakkende klei die je zelf inkleurt met pigmenten. Let op, dit is een prijzige optie vanwege de kostbare pigmenten. Tijdens onze cursussen rekenen we €0,20 per gram pigment. Een gedetailleerde werkwijze om klei in te kleuren vind je in het artikel Nerikomi – ingekleurde klei of porselein.
Foto: Maxime Van Den Besselaar
Optie 1: Kneden
Leg plakjes klei van verschillende kleuren afwisselend op elkaar en kneed deze door elkaar. Hoe langer je kneedt, hoe fijner het effect zal zijn. Hoe korter je kneedt, hoe duidelijker de kleuren zichtbaar blijven. Het is in elk geval belangrijk dat je alle mogelijke luchtbellen uit de klei kneedt. Een werkwijze om klei te kneden vind je in het artikel Klei bewaren, recupereren en kneden.
Optie 2: Zonder kneden
Leg de plakjes van verschillende kleuren klei op elkaar, maar gebruik tussen elke laag een heel klein beetje water. Licht bevochtigen met een spons is voldoende. Let goed op dat je hierbij geen lucht insluit tussen de lagen. Laat het geheel minimaal een dag rusten in goed afgesloten plastic, zodat elke laag zich goed aan elkaar kan hechten.
Foto: Maxime Van Den Besselaar
Variatie met engobe voor extra effect:
Gebruik in plaats van een klein beetje water tussen elke laag klei een engobe in een contrasterende kleur. Dit zal in je creatie extra fijne gekleurde lijntjes toevoegen.
Nu je klei is gemengd, kan je beginnen met het maken van je creatie. Je kan kiezen welke techniek je wilt gebruiken: duimpotjes, werken met zachte of harde lappen klei, kleirolletjes, of misschien wil je eens vol boetseren en daarna uithollen. Elke techniek zal op een andere manier invloed hebben op de marmerpatronen die tevoorschijn komen. Wij zijn alvast benieuwd naar de verrassende effecten die zullen ontstaan.
Je kan er ook voor kiezen om slechts een klein of beperkt deel van je creatie met de gemarmerde klei te maken.
Wat je ermee maakt, kan alle kanten op gaan, van iets functioneels tot iets beeldends. Jij kiest!
Om het marmer-effect goed zichtbaar te houden, kan je het beste kiezen voor een transparant glazuur. Voor delen die niet in contact komen met voedsel, kan je er ook voor kiezen om helemaal geen glazuur te gebruiken. Op de niet-gemarmerde delen kan je gerust werken met een gekleurd glazuur.
Foto: Atelier-K! testje