BASISTECHNIEK duimpotje
de klei leren aanvoelen
Een duimpotje maken is een super waardevolle vingeroefening zowel voor de beginner als voor de gevorderde keramist. Je hebt er helemaal geen gereedschap voor nodig, je handen en vingers zijn genoeg 😉
Je leert ontdekken hoeveel weerstand en plasticiteit de klei heeft. Of hoe het met je ervaring staat? Hoeveel controle heb jij over de vorm die je voor ogen had? Het is een echte oefening in het leren aanvoelen van de klei.
De mogelijkheden
Van een duimpotje maak je heel eenvoudig kleine kommetjes, bekertjes en schaaltjes. Het kan ook de basis zijn van een grotere vorm die je verder opbouwt met worsten of lappen klei.
En het is ook heel leuk om erop te experimenteren met reliëf en allerlei decoratietechnieken of gebruik ze als staaltjes om glazuren op uit te testen.
Elke soort klei heeft zijn specifieke eigenschappen;
- de hoeveelheid chamotte
- de plasticiteit
- de vochtigheid
Zo werkt elke klei anders. Het is altijd nuttig om van elke kleisoort, die je nog niet kent, eerst een duimpotje te maken.
Aan de slag
Kies een hoeveelheid klei die goed in de hand past en vorm een bal. Denk aan een sneeuwbal die je stevig aanklopt.
Duw een gat met je duim.
Duw je duim tot ongeveer voorbij het midden van de bal.
Het is iets wat je niet kan zien, enkel voelen. Zo leer je de kleidikte tussen je vingers kennen.
Knijp tussen duim(en) en vingers de wand dunner en begin bij de bodem. Herhaal deze kleine bewegingen en werk regelmatig.
Werk de rand pas op het einde af.
Door veel te oefenen krijg je steeds meer controle over de vorm. Zo leer je waar je meer kan of moet knijpen voor een bepaalde vorm of welke delen je best even spaart.
Veel succes!