Minicursus

Een minicursus basis opbouwtechnieken of een project-minicursus; een kort en krachtig lespakket hier in ons atelier of liever een online videocursus over iets meer specifiek zoals porselein of werken met gipsmallen? Het kan allemaal!

Stap voor stap!

Minicursus

Zin om je creativiteit los te laten op een pak klei? En mag het nét dat ietsje meer zijn dan een workshop? Dan is een minicursus dat wat je zoekt!
De minicursus basis opbouwtechnieken is een kort en krachtig lespakket waarbij techniek centraal staat.
Tijdens een project-minicursus! werken we telkens rond een ander project of thema.

  • Alles is voorzien; de klei, het gereedschap, de glazuren en andere materialen en grondstoffen om te decoreren en af te werken.
  • Zo leer je eenvoudig hoe je je eigen keramiek kan maken? Ervaring heb je niet nodig! Stap voor stap bouwen we samen je creaties op.
  • De minicursussen worden met regelmaat ingepland. De looptijd zal variëren tussen 3 à 5 lessen van 3 uur, afhankelijk van het project of thema.

Begeleiding door onze vaste Clay Class Masters 🙂, tenzij anders vermeld.

Een overzicht van de beschikbare minicursussen kan je vinden via onze workshop agenda.

Online videocursus HONGER

Het online cursusplatform voor leeuwenhonger en kleine goestingskes

Heb je al wat basistechnieken onder de knie en wil je graag wat verdiepen? Dan zijn de online videocursussen van HONGER by Studio Keramiek misschien iets voor jou!

Met een videocursus leer je volledig op eigen ritme, wanneer het jou past.

Nora Nuyts van Studio Keramiek gaat op bezoek bij verschillende keramisten met elk hun specialiteit. Zo kwamen de videocursussen opbouwen met porseleinrolletjes en gipsmallen maken en gebruiken tot stand.

Je kan de video’s eenvoudig bestellen via het online cursusplatform HONGER by Studio Keramiek.

Minicursussen

Waarom?

Omdat je misschien meer wilt doen dan een korte workshop, maar geen tijd hebt voor een lange jaarcursus. Daarom hebben we deze leuke formule bedacht!

Wat?

Tijdens onze minicursus werken we aan verschillende projecten en thema’s. In een paar lessen creëren we allerlei mooie dingen, en in de laatste les(sen) glazuren we alles. Zo leer je alles zelf te maken! 😉

Voor wie?

Iedereen kan meedoen, met of zonder ervaring. We maken het eenvoudig en haalbaar voor beginners, maar bieden ook uitdaging voor degenen met wat meer klei-ervaring.

En wat komt er na de minicursus?

Ben je helemaal enthousiast geworden? Dan ben je van harte welkom om verder te oefenen in onze vrije ateliers. Hier kun je volop experimenteren en je creativiteit de vrije loop laten!

Project: vaas of pot met sgraffito decoratie

Creëer je eigen one-of-a-kind interieurobject

Of je nu een vaas, potvom of zelfs een theepot wilt maken, deze minicursus is geschikt voor iedereen, zelfs als je al enige ervaring hebt in keramiek.
In de eerste twee lessen leggen we de focus op het creëren van de vorm. Hier leer je werken met kleirollen en soepele lappen klei.
Tijdens de derde les maak je kennis met de boeiende sgraffito decoratietechniek. Sgraffito is een decoratiemethode waarbij je lederharde kleiwerkstukken decoreert door eerst een laagje gekleurd kleislib aan te brengen. Vervolgens krab je tekeningen of patronen in, waardoor een deel van de klei weer zichtbaar wordt. Als je liever geen sgraffito toepast, kun je deze les gebruiken om de vorm tot in de kleinste details af te werken of om nog wat extra kleine creaties bij te maken.
In de laatste les (de vierde les) zijn alle stukken al een keer gebakken, tot ongeveer 1000°C. Nu is het tijd om ze af te werken met een transparant glazuur. Als je geen sgraffito hebt toegepast, kun je ervoor kiezen om de laatste les te gebruiken om met gekleurde glazuren te experimenteren.
Het glazuur wordt in een tweede bakbeurt op een temperatuur van meer dan 1200°C definitief gebakken, waardoor jouw project volledig klaar is om van te genieten.

4 zaterdagen op 27 januari, 3, 10 en 24 februari van 10u tot 13u

Project: (feest)tafelen

Kerstmis, Pasen, een zomer-BBQ … Gezelligheid en feestelijkheid zijn gegarandeerd wanneer je jouw eigen bordjes, kommetjes en schalen serveert. En wat dacht je van prachtige keramische decoratiestukken zoals kandelaars, theelichthouders, vazen, servettenringen, naamplaatjes of wensplaatjes?
Tijdens deze project-minicursus bereid je je feesttafel voor met je eigen creaties. En als je ergens anders gaat feesten, heb je alvast een mooi en uniek geschenk om mee te nemen!

We zorgen ervoor dat alles tijdig wordt gebakken en klaar is voor afhaling voor de feestdagen. Zo kun je met trots jouw prachtige keramische creaties tonen en gebruiken tijdens de speciale dagen!

donderdagavond 16, 23, 30 november en 14 december van 19u tot 22u – volzet

donderdagavond 22, 29 februari en 7, 21 maart 2024 van 19u tot 22u

Basis Opbouwtechnieken

De eerste 3 lessen leren we telkens één specifieke techniek aan; opbouwen met worsten klei, harde of zachte lappen klei, werken in en op mallen, je leert ook werken met gekleurde kleislibs, of je werkstuk decoreren met reliëf … Je werkt af, decoreert en glazuurt helemaal zelf.

De laatste 2 lessen focussen we op glazuren, transparant (eventueel in combinatie met een bubble glaze) en spelen met gekleurde glazuren. We maken blends of gebruiken verschillende kleuren over mekaar.

Iedereen is vrij om ‘zijn ding’ te doen binnen de technische mogelijkheden van keramiek. Maak zo je eigen unieke creaties; een mooie vaas of bloempot, een decoratief object of je eigen servies, want niets oogt zo mooi of smaakt zoveel beter uit iets dat je zelf hebt gemaakt.

Je ontvangt per les alle directe linken naar onze website om de opgedane kennis nog eens rustig na te lezen. Deze info blijft beschikbaar, zo kan je nadien nog op eigen ritme verder oefenen.

5 avonden op 29, 30, 31 augustus en 13, 14 september van 19u tot 22u

 

Online cursus

Gipsmallen maken en gebruiken

In deze uitgebreide cursus leert Katja je stap voor stap hoe je een enkelvoudige gipsmal kan maken van een eigen ontwerp, hoe je je gietklei perfect kan voorbereiden en verschillende leuke manieren om met gekleurde gietklei aan de slag te gaan.

Eerst gaan we dieper in op het ontwerp zelf. We tonen je eerst de werkwijze om een strak model tot in de perfectie uit te werken in klei en nadien hoe je te werk gaat om vrijere, lossere ontwerpen te bekomen.

Dat ontwerp in klei gaan we nu klaarmaken om een gipsmal van af te gieten. We maken een gietrand en een bekisting. Dan gaan we gips leren maken (ja ook een beetje rekenwerk) en op de juiste manier en het model afgieten.

Als onze gipsmal klaar is gaat Katja aan de slag met de gietmassa zelf. Hoe bereid je de gietmassa voor? Hoe bepaal je de densiteit en kom je tot de perfecte consistentie van de gietklei.
Tot slot kleuren we een deel van de gietmassa in met pigment en gaan we aan de slag met die kleurtjes in de mallen.

Nu kan de fun voor jou echt beginnen. Met deze bagage in je achterzak zijn de mogelijkheden immers eindeloos. Leef je uit in je ontwerp en speel met kleur en techniek.

Online cursus

Opbouwen met porseleinrolletjes

Opbouwen met kleirolletjes is een algemeen bekende techniek. Als je diezelfde techniek toepast op porselein dan zou je zware, dikke potten krijgen, maar niet als je het doet op de manier van Katja. Dan krijg je lichte en speelse effecten die je kan toepassen op gebruiksgoed of op decoratieve objecten.

Samen met Katja bekijken we eerst de drie basistechnieken. Elke techniek heeft een ander decoratief effect.

Dan gaan we verder in op het maken van dekseltjes, oortjes en teutjes.
We werken verschillende gebruiksobjecten helemaal uit zoals een dekselpotje, kopjes met oortjes en een melkkannetje en gaan tot slot aan de slag met een heel fijne decoratietechniek.

Eens je de techniek van porseleinrolletjes te pakken hebt maak je alles wat je maar wil. Van theelichtjes en lichtobjecten naar tapassets en theepotten. We kunnen je verzekeren, als je op deze manier met porselein aan de slag gaat ben je binnen de kortste keren verslaafd.

close

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe creaties en de laatste nieuwtjes.

    Logo K!-design | Atelier-K! - Cursussen & workshops keramiek voor volwassenen in Merksem

    Katja Van Breedam weerspiegelt emotie, toeval en intuïtie in kunst, design en juwelen.

    Je kan de eigen creaties van Keramiste Katja Van Breedam kopen op de webshop van K!-design. Hiervoor kan je ook jouw Atelier-K! cadeaubon gebruiken.