Minicursussen
Waarom?
Omdat je misschien wel eens wat meer wil doen dan een korte workshop maar niet de tijd hebt voor een hele jaarcursus hebben we deze leuke formule uitgewerkt.
Tijdens een minicursus werken we telkens rond een ander project, thema of techniek. In enkele lessen worden alle creaties gemaakt. De laatste les(sen) wordt voorzien om alles te glazuren. Zo heb je alles zelf gedaan én geleerd 😉
Voor wie?
Iedereen kan meedoen, met of zonder ervaring. Voor wie nog geen ervaring heeft houden we alles eenvoudig en haalbaar. Wie al wat meer klei in de vingers heeft kan misschien wat uitdaging gebruiken, je kan dan wat dieper ingaan op techniek of decoratie gekoppeld aan het project. We begeleiden graag iedereen op zijn of haar niveau.
En daarna?
Heb je dan de smaak helemaal te pakken? Kom dan verder oefenen in onze vrije ateliers.
Basis Opbouwtechnieken
De eerste 3 lessen leren we telkens één specifieke techniek aan; opbouwen met worsten klei, harde of zachte lappen klei, werken in en op mallen, je leert ook werken met gekleurde kleislibs, of je werkstuk decoreren met reliëf … Je werkt af, decoreert en glazuurt helemaal zelf.
De laatste 2 lessen focussen we op glazuren, transparant (eventueel in combinatie met een bubble glaze) en spelen met gekleurde glazuren. We maken blends of gebruiken verschillende kleuren over mekaar.
Iedereen is vrij om ‘zijn ding’ te doen binnen de technische mogelijkheden van keramiek. Maak zo je eigen unieke creaties; een mooie vaas of bloempot, een decoratief object of je eigen servies, want niets oogt zo mooi of smaakt zoveel beter uit iets dat je zelf hebt gemaakt.
Je ontvangt per les alle directe linken naar onze website om de opgedane kennis nog eens rustig na te lezen. Deze info blijft beschikbaar, zo kan je nadien nog op eigen ritme verder oefenen.
5 avonden op 29, 30, 31 augustus en 13, 14 september van 19u tot 22u
Project: Feesttafel
Er is niets gezelliger of feestelijker dan lekkers te serveren uit je eigen gemaakte bordjes of kommetjes en schalen. Of hoe heerlijk kan het zijn om alles mooi aan te kleden met originele decoratiestukken in keramiek? Denk maar aan kandelaars, theelichthouders, vazen, servettenringen, naamplaatjes of wensplaatjes, enz. Tijdens deze project-minicursus maak je alles om jouw feesttafel prachtig aan te kleden. Of mag je ergens anders gaan mee feesten? Dan heb je alvast een mooi en uniek geschenk.
We zorgen ervoor dat alles tijdig gebakken wordt en kan worden afgehaald voor de feestdagen.
donderdagavond 16, 23, 30 november en 14 december van 19u tot 22u
Online cursus
Gipsmallen maken en gebruiken
In deze uitgebreide cursus leert Katja je stap voor stap hoe je een enkelvoudige gipsmal kan maken van een eigen ontwerp, hoe je je gietklei perfect kan voorbereiden en verschillende leuke manieren om met gekleurde gietklei aan de slag te gaan.
Eerst gaan we dieper in op het ontwerp zelf. We tonen je eerst de werkwijze om een strak model tot in de perfectie uit te werken in klei en nadien hoe je te werk gaat om vrijere, lossere ontwerpen te bekomen.
Dat ontwerp in klei gaan we nu klaarmaken om een gipsmal van af te gieten. We maken een gietrand en een bekisting. Dan gaan we gips leren maken (ja ook een beetje rekenwerk) en op de juiste manier en het model afgieten.
Als onze gipsmal klaar is gaat Katja aan de slag met de gietmassa zelf. Hoe bereid je de gietmassa voor? Hoe bepaal je de densiteit en kom je tot de perfecte consistentie van de gietklei.
Tot slot kleuren we een deel van de gietmassa in met pigment en gaan we aan de slag met die kleurtjes in de mallen.
Nu kan de fun voor jou echt beginnen. Met deze bagage in je achterzak zijn de mogelijkheden immers eindeloos. Leef je uit in je ontwerp en speel met kleur en techniek.
Online cursus
Opbouwen met porseleinrolletjes
Opbouwen met kleirolletjes is een algemeen bekende techniek. Als je diezelfde techniek toepast op porselein dan zou je zware, dikke potten krijgen, maar niet als je het doet op de manier van Katja. Dan krijg je lichte en speelse effecten die je kan toepassen op gebruiksgoed of op decoratieve objecten.
Samen met Katja bekijken we eerst de drie basistechnieken. Elke techniek heeft een ander decoratief effect.
Dan gaan we verder in op het maken van dekseltjes, oortjes en teutjes.
We werken verschillende gebruiksobjecten helemaal uit zoals een dekselpotje, kopjes met oortjes en een melkkannetje en gaan tot slot aan de slag met een heel fijne decoratietechniek.
Eens je de techniek van porseleinrolletjes te pakken hebt maak je alles wat je maar wil. Van theelichtjes en lichtobjecten naar tapassets en theepotten. We kunnen je verzekeren, als je op deze manier met porselein aan de slag gaat ben je binnen de kortste keren verslaafd.