Abstracte portretten

We maken een originele wandkeramiek door te spelen met lijnen en reliëf. Met gesloten ogen tekenen we een portret. We gebruiken deze blinde tekening als ontwerp voor de wandkeramiek of gebruik de tekening om een set vazen of een kom of schaal mee te decoreren.

19/10/2021

Leestijd: 4 minuten

Katrien Pandelaers K!'s Clay Class Master

Foto: Atelier-K! testje

INSPIRATIE Abstracte portretten

teken blind een portret

We maken een originele wandkeramiek door te spelen met lijnen en reliëf. Met gesloten ogen tekenen we een portret. We gebruiken deze blinde tekening als ontwerp voor de wandkeramiek.

Het abstracte portret kan je natuurlijk ook gebruiken als decoratie van een set vazen of om er een kom of schaal mee te decoreren.

Sfeerbeeld Atelier-K!

Foto: Atelier-K! testje

Atelier-K! inspiratie abstracte portretten

Foto: Atelier-K! testje - ingekerfd

Ontwerp

 • Neem een leeg blad papier en een pen of potlood. Houd met je ene hand het blad vast, sluit je ogen en teken met je andere hand een gezicht. Denk er niet te hard over na want het is de bedoeling om een eenvoudig en spontaan lijnportret te tekenen. Teken niet te veel details enkel de basislijnen, die je eventueel met elkaar kan verbinden (tekenen zonder je potlood op te heffen).
 • Teken je liever niet zelf, laat je dan inspireren op de vele bestaande voorbeelden van lijnportretten die je terugvindt op ons pinterest bord (of zie onderaan dit artikel).
 • Maak een keuze: leg je de lijnen als repels/kleirolletjes op je wandkeramiek, kerf je liever de lijnen in of maak je liever gebruik van uitsparingen.
 • Denk na over hoe je de wandkeramiek gaat decoreren: glazuren of niet, beschilderen met engobes, werk je met klei of maak je de wandkeramiek liever in porselein.
 • Bedenk ook een ophangsysteem: twee gaatjes bovenaan zodat je het met een touwtje kan ophangen, een verborgen haak aan de achterkant of kies ervoor om de wandkeramiek op een houten plaat te bevestigen.
Atelier-K! inspiratie abstracte portretten

Foto: Atelier-K! testje - repels/kleirolletjes

Aan de slag

 • Rol een lap klei uit van ongeveer 7mm dik.
 • Snijd de lap in de vorm van een gezicht.
 • Leg je tekening op de kleiplaat en teken nog eens over de lijnen met een boetseerhoutje zodat je de lijnen overbrengt op de lap klei.
 • Reliëf dat op de lap klei ligt: rol gelijkmatige kleirolletjes of snijd gelijkmatige repels klei. Maak krasjes op de kleirolletjes/reepjes en ook op de tekening op de kleiplaat. Smeer de krasjes in met water of slib, leg de kleirollen of repels op de krasjes en druk goed aan. Wrijf met een zacht penseel het overtollige slib weg.
 • Reliëf door inkervingen: diep de lijn uit met een mirette of kras in de de klei met een naald of boetseerhoutje.
 • Reliëf door uitsparingen: Snijd met een naald of uitsteek-vormen de gesloten lijnen uit (vb. een oog of een lip of de volledige mond, de neus of een neusgat). Als je wil, kan je de uitgesneden vormen ergens anders op het gezicht plakken (bevestig met krassen en water). Vb. Je snijd 1 oog uit en plakt het op de plaats waar het andere oog moet komen of je plakt het stukje onder het uitgesneden oog om een bril te suggereren of wallen. Of je snijd een lip uit en gebruikt dat stukje klei als snor of als rimpel of … laat je verbeelding spreken en maak er een speelse ‘collage’ van.
Sfeerbeeld Atelier-K!

Foto: Atelier-K! testje - ingekleurde klei

Variaties:

 • Gebruik je ontwerp om er een vaas of schaal mee te decoreren: tekening inkrassen, erop leggen of maak van de lijnen een stippellijn.
 • Maak een abstract portret met ingekleurde klei (voor uitgebreide uitleg, lees de opdracht over de nerikomi decoratietechniek): Kleur een beetje klei in met pigment (maximum 6,5 gram pigment per 100g plastische klei). Let op: pigmenten worden afgerekend per gram. Kleur dus best kleine hoeveelheden klei in met pigment want anders wordt het een dure decoratietechniek.
  –> rol een lap klei uit. Leg je tekening erop en breng de lijnen over op de lap klei. Rol een paar fijne rolletjes ingekleurde klei en leg ze op de lijnen. Of gebruik lapjes, bolletjes of stukjes klei om je portret vorm te geven. Leg een stukje plastic folie op je lap klei en rol de kleiplaat weer plat. Je gezicht zal dan in kleur in de kleiplaat staan.
  –> met deze plaat kan je een kom/schaal/beker of vaas maken.

SUCCES!

love, create and be authentic

Voorbeelden abstracte portretten

Vorige
Volgende

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe creaties en de laatste nieuwtjes.

  Logo K!-design | Atelier-K! - Cursussen & workshops keramiek voor volwassenen in Merksem

  Katja Van Breedam weerspiegelt emotie, toeval en intuïtie in kunst, design en juwelen.

  Je kan de eigen creaties van Keramiste Katja Van Breedam kopen op de webshop van K!-design. Hiervoor kan je ook jouw Atelier-K! cadeaubon gebruiken.