Lasertransfer

Ontdek de magie van Lasertransfer: inbakken van foto's en teksten in geglazuurde keramiek met transfers. Creëer prachtige sepia beelden dankzij het kleurende effect van ijzeroxide uit de laserprinter.

01/08/2023

Leestijd: 5 minuten

Katja Van Breedam K!'s Mastermind

Foto: Evi Sommer

DECORATIETECHNIEK Lasertransfer (Blayne Knox)

Betover je keramiek met lasertransfer!

Ontdek de magie van Lasertransfer, een eenvoudige decoratietechniek: het inbakken van elke gewenste foto of tekst in geglazuurde keramiek met behulp van een transfer. Het eindresultaat? Een prachtige sepia versie van je origineel, dankzij het ijzeroxide in de zwarte inkt van de laserprinter. Dus waar wacht je nog op? Laat je creativiteit de vrije loop en maak unieke decoraties met deze leuke techniek!

Blayne Knox, een keramist met Zuid-Afrikaanse roots, woont in Eeklo en onderwijst het gebruik van transfers die zijn gemaakt via een zwart-wit laserprinter. We gingen bij hem in de leer en dan was het testen, testen en nog eens testen… 😉

Sfeerbeeld Atelier-K!

Foto: Evi Sommer

Het principe

De transfer wordt aangebracht op een werkstuk dat al helemaal afgewerkt is, inclusief de ruwbak en hoogbak, al dan niet met glazuur. Vervolgens wordt de transfer vastgebakken in een derde bakbeurt.

 

Klei en afwerking

Deze techniek kan op elke soort klei worden toegepast. Het is belangrijk dat het oppervlak waarop je je transfer wil aanbrengen mooi glad is. Klei met fijne chamotte zal dus gemakkelijker werken dan klei met grove chamotte.

Geglazuurde scherf:

We brengen de transfer aan op een geglazuurd oppervlak. Uit proeven hebben we geleerd dat het glazuur goed moet uitgesmolten zijn – KGS 1 en KGS 2 werken prima. Je kunt ook testen met onze andere atelierglazuren. Matte glazuren geven vaak onregelmatige resultaten omdat het matte glazuur niet volledig is gesmolten.

Zorg ervoor dat je het glazuur mooi glad aanbrengt. Bij gebruik van KGS 1, niet te dik aanbrengen om te voorkomen dat het beeld achteraf zou vervagen.

Ongeglazuurde scherf:

Het is ook mogelijk om een transfer aan te brengen op een ongeglazuurde scherf. Hiervoor is het vereist dat het scherfoppervlak goed glad gepolijst is en vraagt ook een extra onderlaag, zie verder bij aanbrengen van de transfer.

Werkwijze en techniek

Maken van de transfer

Stuur je afbeelding en/of tekst door in een Word-document naar .

  • Zorg ervoor dat je het A4-formaat volledig benut om zuinig om te gaan met het transferpapier (€5,- per vel). Houd tussen de verschillende afbeeldingen een ruimte van minstens 1,5 cm vrij om de verwerking van de transfers niet te bemoeilijken.
  • Zorg voor een beeld met duidelijke contrasten, want te veel of te weinig pixels werken niet goed.
  • We printen het document voor je met een H.P. 1102w laserprinter op transferpapier.
  • De printerinstellingen zijn als volgt: Ecomode, Fast res, 1200.
  • Breng vervolgens twee lagen transparante acryl lak aan (bijvoorbeeld van de Action). Laat de transfer minstens 1 dag rusten voordat je verdergaat.

Aanbrengen van de transfer

De transfer bestaat uit een dunne film met print, een dunne kleeflaag en een papierlaag.

  • Knip de transfer met de afbeelding uit langs de rand en laat het even weken in een kommetje met lauw tot warm water, zodat de kleeflaag week wordt en loskomt.
  • Bevochtig de plek waar je de transfer gaat plaatsen.
  • Haal het transferpapier uit het water en leg het op je geglazuurde werk. Verwijder voorzichtig het schutblad, zodat de afbeelding op je oppervlak achterblijft.
  • Verwijder het water en eventuele luchtbelletjes onder de transfer met een zachte doek of lomer. Begin in het centrum van de afbeelding en werk zo naar de randen toe totdat de transfer goed vastkleeft.
  • Als er nog luchtbelletjes zijn die niet verdwijnen met een lomer, kun je ze doorprikken met een naald. Onthoud dat als de transfer niet goed tegen de scherf kleeft, het ijzeroxide ook niet zal hechten en een blinde vlek zal achterlaten in het beeld.
  • Als je de transfer op een gepolijst, ongeglazuurd oppervlak wilt bevestigen, smeer dit dan eerst in met een mengsel van 50/50 natriumcarbonaat of natriumsilicaat (waterglas) met water om een goede hechting te verkrijgen. Let op, onze resultaten op een ongeglazuurde scherf waren tot nu toe niet optimaal. Op porselein zou het beter kunnen lukken.
  • Laat de aangebrachte transfer op de scherf minstens 2 dagen drogen voordat je het laat bakken.

Bakken

Nu bakken we de scherf in een derde bakbeurt op 1050°C af in een goed geventileerde oven, en dan is het klaar.

Tips

  • Een witte achtergrond geeft het beste contrast.
  • Een plat vlak of cilinder werkt het best, omdat het aanbrengen van de transfer op bolle of holle vormen moeilijker is.

SUCCES!

love, create and be authentic

Vorige
Volgende

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe creaties en de laatste nieuwtjes.

    Logo K!-design | Atelier-K! - Cursussen & workshops keramiek voor volwassenen in Merksem

    Katja Van Breedam weerspiegelt emotie, toeval en intuïtie in kunst, design en juwelen.

    Je kan de eigen creaties van Keramiste Katja Van Breedam kopen op de webshop van K!-design. Hiervoor kan je ook jouw Atelier-K! cadeaubon gebruiken.