COPYCAT of niet?

Vele grote kunstenaars van vroeger en nu hebben tijdens hun opleiding écht geleerd om te kopiëren, zo ontwikkel je bv ervaring in een bepaalde techniek. Dat kan je dus doen tot op zeker hoogte. Maar uiteindelijk wil je iets van jezelf gaan maken. En dan komt het ontwikkelen van je eigen stijl naar boven.

18/04/2021

Leestijd: 2 minuten

Katja Van Breedam K!'s Mastermind

COPYCAT of niet?

emotie, toeval en intuïtie

Door emotie, toeval en intuïtie toe te laten in mijn persoonlijke creaties bekom ik telkens een authentiek resultaat.

Tijdens onze cursussen wil ik daar zeker aandacht aan geven. In een leerproces ben je vaak geïnspireerd door alles wat al bestaat. Dat is normaal want het is je enige referentie op dat moment.

Sfeerbeeld Atelier-K!
Katja Van Breedam La Blâche elements

Foto: K!-design Katja Van Breedam

Vele grote kunstenaars van vroeger en nu hebben tijdens hun opleiding zelfs écht geleerd om te kopiëren, zo ontwikkel je bv ervaring in een bepaalde techniek. Dat kan je dus doen tot op zeker hoogte. Maar uiteindelijk wil je iets van jezelf gaan maken. En dan komt het ontwikkelen van je eigen stijl naar boven.

Echt kopiëren is daarenboven helemaal niet zo gemakkelijk. Cursisten tonen me weleens een foto van iets dat ze willen maken. En zelfs als ze proberen om het zo goed mogelijk na te doen, komt er toch wat anders uit. Net omdat het hen misschien nog ontbreekt aan ervaring maar dan gebeurt iets interessant. Dan komt, zonder het te beseffen, de authenticiteit van de cursist naar boven. Ik noem dat de handtekening want ik zeg het wel vaker “klei is de spiegel”.

Sfeerbeeld Atelier-K!

Foto: Giselle Hicks Ceramics

Of het nu gaat om keramieken, schilderen, mode … of een ander creatief vak; bewust iets kopiëren als of het van jezelf is, doe je liever niet. Ben je tot iets gekomen dat ergens op lijkt maar komt het voort vanuit jouw creatief proces? Dan kan dat natuurlijk, én kan het ook bestaan … naast mekaar.

De optelsom van de gelijkenissen en de verschillen maken dat iets een kopie is of niet, dit in combinatie met de intentie waarmee het werd gemaakt.

 

Natuurlijk bestaan de dingen zoals ze zijn; een stoel heeft in de meeste gevallen 4 poten, een zitvlak en een leuning. Een bord is meestal een platte ronde schijf met een lage opstaande rand. Het zijn nu eenmaal de eigenschappen van de objecten; de cirkel of het vierkant hoeft niemand opnieuw uit te vinden.

Door wat word jij geprikkeld om iets te creëren? Ben jij ook bereid om emotie, toeval en intuïtie toe te laten in jouw werk?

love, create and be authentic

Katja x

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe creaties en de laatste nieuwtjes.

    Logo K!-design | Atelier-K! - Cursussen & workshops keramiek voor volwassenen in Merksem

    Katja Van Breedam weerspiegelt emotie, toeval en intuïtie in kunst, design en juwelen.

    Je kan de eigen creaties van Keramiste Katja Van Breedam kopen op de webshop van K!-design. Hiervoor kan je ook jouw Atelier-K! cadeaubon gebruiken.