INSPIRATIE Gestileerd dier maken
de essentie blijft
Veel mensen denken meteen aan serviesgoed, kommen, schalen en vazen als ze aan keramiek denken. En het blijft inderdaad heel fijn om gebruiksgoed te maken! Naast gebruiksgoed en decoratieve potvormen kunnen we ook beelden boetseren uit klei. We laten ons nu inspireren door dieren en gaan de techniek van volle vormen boetseren in combinatie met verschillende texturen wat verder uitdiepen.
Foto: bron onbekend
Ontwerp
Ga op zoek naar foto’s van dieren en kies een interessant beeld. Vb. kat, olifant, beer, vogel, uil, stier, …
Foto: bron onbekend
Verschillende manieren om een vorm te abstraheren:
- Druk de afbeelding af en teken strakke lijnen rond het dier om zo het beeld te abstraheren.
- Stileren kan ook door in je gedachten een nylon kous over het dier te trekken. De details verdwijnen zo en enkel de essentie van de vorm blijft over.
- Bij vereenvoudigde vormen, worden vaak de karakteristieke eigenschappen van het dier uitvergroot: vb. de grote ronde ogen van de uil, of de typische vechthouding van een stier, of de ronde vormen van een olifant, …
- Abstraheren betekent dus dat we alle details weglaten en dat we dus een strakke vorm overhouden die we dan met texturen kunnen bewerken.
Van zodra we de vorm op papier hebben, maken we een kleischets. We boetseren ons ontwerp dus in het klein. We kunnen op de kleischets ook al wat spelen met texturen. Deze kleischets laten we niet bakken maar gebruiken we als 3D model voor ons groter werk.
Laat je zeker inspireren door de voorbeelden maar probeer toch een eigen ontwerp te maken!
Foto: Katrien Pandelaers - kleischets
Aan de slag
We leggen de tekening en de kleischets op onze werkplaats. We bepalen de grootte van ons beeld (bv. 2 of 3x zo groot als de kleischets) en schrijven de maten op de tekening. Vb. 10 cm tot aan de buik, 8 cm van de buik tot bovenaan de rug, van de voorpoten tot aan de bovenkant van de kop 20 cm, de kop zelf 4 cm, van de snuit tot aan de achterkant 22 cm, …
Kies de klei voor je werk: wil je ruwe klei gebruiken omdat de grove chamotte bij je beeld passen, of kies je liever zwarte, rode, beige of grijze klei. De soort klei bepaalt mee hoe je beeld er zal uitzien. Wil je je beeld glazuren of inwassen met oxides, dan is misschien witte klei geschikt voor je ontwerp.
Foto: bron onbekend
- We nemen een blok klei die groot genoeg is (vb. 20cm hoog, 22cm lang en 10cm breed).
- We tekenen de vorm op de zijkant van de rechthoek en snijden de overtollige klei weg.
- Daarna bekijken we de vorm van bovenuit en snijden ook daar klei weg.
- Nu hebben we de basisvorm en gaan we verder boetseren met slaghout, met onze handen, met en mesje of met boetseerhoutjes.
- We bekijken de vorm best regelmatig van alle kanten en werken bij tot we tevreden zijn.
Een gedetailleerde werkwijze vind je in het artikel Volle vorm boetseren en uithollen.
Foto: bron onbekend
- Breng eventueel textuur aan op sommige vlakken. Vb. laat vlakken glad en maak andere vlakken ruw door te schrapen of door inkervingen (putjes, strepen, krasjes, …) aan te brengen.
- Dan laten we ons beeld lederhard worden.
- De lederharde vorm moet nu uitgehold worden. Naar gelang de gekozen vorm, zal je het beeld in 2 of meerdere stukken moeten snijden om het volledige dier te kunnen uithollen met een mirette. Let op: de wanden van de klei moeten overal even dik zijn. Dit is belangrijk voor het droog- en bakproces!
- Zet de verschillende stukken opnieuw aan elkaar met krasjes en water/slib.
- Werk bij waar nodig en laat de vorm onder een plastic folie rustig drogen.
Foto: bron onbekend
Decoratie
- Inwassen met oxides of pigmenten, glazuren of de kleikleur bewaren.
SUCCES!