Olla (waterpot)

De "Olla" - een eenvoudige terracotta pot die jouw tuin van water voorziet. Graaf hem tussen je planten, vul regelmatig bij, en zie hoe de wortels van de planten het water absorberen. Met creatieve decoratiemogelijkheden, een leuke en functionele toevoeging voor je tuin!

19/02/2024

Leestijd: 3 minuten

Greet Van Steene K!'s Clay Class Master

Foto: Greet Van Steene

INSPIRATIE Olla (waterpot)

graaf, vul, bloei!

Wat is een Olla?

Je spreekt het uit als “ojja”.

Het is een ongeglazuurde, terracotta pot die kan worden ingegraven op een centrale plaats tussen de planten. Daarna wordt de pot gevuld met water. De plantenwortels zullen naar de pot toegroeien en het water aan de pot onttrekken. Als je de pot regelmatig (1-2 keer per week) bijvult met water, komen de planten niets te kort. Door de pot af te sluiten voorkom je dat er vuil in komt en zorg je ervoor dat er geen muggenlarven inkomen.

Sfeerbeeld Atelier-K!

Foto: Greet Van Steene

Werkwijze

Kies een basistechniek voor de vorm die je wil maken.

Voor het deksel van je pot


Je hoeft natuurlijk geen grote pot te maken als je geen plek hebt buiten. Je kan een klein modelletje maken om in de pot van een kamerplant in te graven.

Decoratie

Het deksel van je pot decoreren kan met een geboetseerd figuurtje of een leuk hanvat. Een extra touch voor je planten bak of een beeldje tussen de planten in de tuin.

Het grootste deel van de pot zit toch onder de grond.

 

Sfeerbeeld Atelier-K!

Foto: Greet Van Steene

Bakken

De pot (met deksel) wordt slechts 1 keer gebakken tot ongeveer 970°C (ruwbak), zo is de scherf nog poreus en geeft gemakkelijk vocht af.

Het deksel afwerken met kleuren geeft door de lage baktemperatuur minder mogelijkheden.

  • Engobe of onderglazuur kan worden aangebracht voor het bakken. In geval van engobe is het belanrijk om te weten dat de kleur minder intens wordt zoals we gewoon zijn bij hoogbaktemperaturen, onderglazuren zijn meer kleurvast.
  • Pigmenten of oxides inwassen kan enkel na de ruwbak en vraagt dan toch een tweede bakbeurt maar is niet aan te raden omdat deze op lage temperatuur niet voldoende vastbakken op de scherf.
  • Glazuren kan enkel met laagbakglazuur. We hebben dit niet standaard in het atelier voorzien.

De klei op zich heeft alvast een natuurlijke uitstraling en vraagt misschien ook niet meer.

SUCCES!

love, create and be authentic

Vorige
Volgende

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe creaties en de laatste nieuwtjes.

    Logo K!-design | Atelier-K! - Cursussen & workshops keramiek voor volwassenen in Merksem

    Katja Van Breedam weerspiegelt emotie, toeval en intuïtie in kunst, design en juwelen.

    Je kan de eigen creaties van Keramiste Katja Van Breedam kopen op de webshop van K!-design. Hiervoor kan je ook jouw Atelier-K! cadeaubon gebruiken.