INSPIRATIE Theepot
gezellige momenten om te delen
Velen onder ons kunnen genieten van een heerlijk kopje thee en wellicht drinken de meesten geregeld wel eens een tasje thee met vrienden en familie. Laten we eens extra aandacht geven aan deze gezellige momenten door onze eigen theepot te ontwerpen. Daag jezelf uit en maak er ineens een paar bekers of kopjes bij en ontwerp zo je unieke theeservies 😊
Theepotten zijn vaak heel elegante en persoonlijke voorwerpen. Sommigen zullen de theepot van hun grootmoeder koesteren omdat die zo goed giet en anderen hebben er een aantal in hun kast staan die wel mooi zijn maar die wat minder handig in gebruik zijn.
Het is dus duidelijk dat we bij het ontwerpen van onze eigen theepot zowel met het uiterlijk als met de praktische kant moeten rekening houden.
Foto: Katrien Pandelaers
Foto: www.lizcrainceramics.com
Ontwerp
- Op volgende website vond ik heel wat interessante informatie over theepotten en vooral over een goed werkende teut: https://www.lizcrainceramics.com/2017/04/spouting-off/
- De theepot mag rond, eivormig, vierkant, cilindervormig, … zijn.
- Vooral de vorm van de teut is belangrijk. Hierna volgen veel tips.
- We tekenen eerst de theepot en houden daarbij rekening met volgende aspecten:
We zorgen dat de teut net boven het waterniveau komt zoals bij I op de tekening.
Het handvat staat uiteraard precies aan de andere kant (of juist aan de bovenkant) van de teut en is best ook even hoog als de teut zodat die goed in de hand ligt: je kan een lijn trekken van aan de teut tot op de middellijn van de buik. Van daaruit trek je een lijn die loodrecht staat op de lijn uit de teut. Die lijn zou dan aan de bovenkant van het handvat moeten komen. (zie tekening)
Foto: www.lizcrainceramics.com
De vorm van de teut moet onderaan best breed zijn en bovenaan ook voldoende breed. De teut versmalt best niet te sterk (tekening A. de teut wordt te smal waardoor het water stropt en er nadien met een te grote snelheid uit gutst. Tekening B. Deze teut is te smal waardoor de snelheid van de thee te groot wordt en de thee er te snel uit gutst. Tekening C. deze teut heeft de perfecte vorm: breed genoeg om het water er gelijkmatig te laten uitlopen.)
Foto: www.lizcrainceramics.com
De rand van de teut moet scherp maar tegelijkertijd sterk genoeg zijn. Tekening D is een voorbeeld van een slechte teut. E. deze teut is scherp genoeg maar niet sterk genoeg. Teut F. is ideaal: scherp en sterk.
Foto: www.lizcrainceramics.com
De opening van de teut moet groot genoeg zijn zodat er boven de waterstraal nog lucht is terwijl je giet. Teut L is de ‘perfecte teut’ want er is nog voldoende lucht boven de thee, en de opening is van bovenaan een verticale lijn. De teut zelf steekt een beetje uit en de kromming wijst naar beneden.
Foto: www.lizcrainceramics.com
De rand van de teut moet recht en scherp zijn. Zie voorbeelden hiernaast:
Aan de slag
- De keuze van de opbouwtechniek hangt af van je ontwerp:
- Heb je een cilindervormige theepot ontworpen, dan ga je aan de slag met zachte kleiplaten.
- Heb je een hoekige vorm gekozen, werk dan met stijve kleiplaten.
- Heb je een ronde theepot getekend, dan kan je de vorm opbouwen met kleirollen of 2 duimpotjes op elkaar zetten of twee halve bollen maken in een mal en die dan monteren. Je kan ook de verschillende opbouwtechnieken combineren: je start bijvoorbeeld in een mal en bouwt verder met kleirollen. Aan jou de keuze. We kunnen je keuze samen bespreken.
- Maak eerst de buik van de theepot. De teut en het handvat maak je apart en monteer je nadien op de vorm wanneer alle onderdelen lederhard zijn. Werk alles goed in elkaar met krasjes en slib/water.
- De teut maak je ofwel met een zachte kleiplaat ofwel met de hand (knijptechniek). Maak de teut scherp door de vorm recht te snijden wanneer de teut lederhard is. Enkel zo is het mogelijk om een sterke maar strakke en scherpe teut te maken in klei.
- Het handvat kan je maken met een kleirol die je al dan niet plat drukt of met een repel klei (kleiplaat). Laat het oor in de juiste vorm lederhard worden voordat je die aan de theepot zet.
- Je kan eventueel pootjes zetten onder de theepot.
- Het deksel kan zowel gelijkkomen met de bovenrand van de theepot als er bovenuit steken. Dat kies je zelf. Let er wel op dat je er een verluchtingsgaatje in steekt en ook een soort slotje zodat het deksel er niet afvalt wanneer je thee uitschenkt. Een handig deksel dat diep genoeg in de theepot zit zodat het er bij het gieten niet uitvalt:
Tip bij het glazuren:
De scherpe rand langs de binnenkant van de teut maak je best een beetje vrij van glazuur, zodat die ook scherp blijft en zo de gietstroom zal breken tegen het lekken bij gebruik.
Aandachtspunten
Het oor van mijn theepot is niet zo handig in gebruik. Ik had me beter aan mijn tekening gehouden. De teut is onderaan breed genoeg en bovenaan scherp en groot genoeg. De thee loopt vlot door de teut. Maar na het schenken, druipt de laatste thee naar beneden. De teut is dus niet goed genoeg. Bij een volgende theepot zal ik de teut anders maken. Wordt vervolgd 😊…
Mijn ontwerptekening
Mijn eerste theepot
Coralie Seigneur laat zien hoe zij met de hand een theepot maakt. Video speciaal gemaakt voor het meinummer 2020 van de kleine K, het onafhankelijke digitale keramiekmagazine. Film van Mels Boom.Frans gesproken, Nederlands ondertiteld.
SUCCES!