DECORATIETECHNIEK Bubble glaze
Bellenblazen met een rietje in gekleurd kleislib
De gekleurde bellen worden over je ruw gebakken werkstuk geblazen. Ze springen stuk wanneer ze in contact komen met je werkstuk en laten zo een mooi decoratief patroon achter.
Foto: Sylvie Dupont
Ontwerp
- De bubble glaze komt het beste tot zijn recht op gladde voorwerpen.
- Denk na over de kleur die je kiest in combinatie met de klei die je als ondergrond er doorheen ziet. Met sterk contrasterende kleuren van klei en engobe zullen de bellen het beste zichtbaar zijn. Indien de kleuren te weinig contrasteren kan het zijn dat de bubbels niet of nauwelijks zichtbaar zijn.
- Je kan zowel lichtgekleurde (bvb witte bubbels) op donkere klei (zwart of antraciet) als donkere bubbels (donker blauw of groen) op lichte klei (witbakkend) gebruiken.
- Denk na of je hele werk met bubbels wil bekleden of slechts een gedeelte.
- Deze techniek kan je toe passen om gebruiksgoed te decoreren. Denk aan borden, kopjes, schalen en vazen. Je werkstuk kan opgebouwd zijn met platen of rolletjes. Het kan ook gebruikt worden op gietwerk.
Recept
- 3 soeplepels aangemaakte Pehatine
- 1 lepel aangemaakt engobe, kleur naar keuze
- 3 pompjes zeep
Er zijn reeds enkele kleuren aangemaakt in het atelier, ze staan op het rek met engobes. Het label vermeldt ‘Bubble glaze’ en de nummer van de kleur.
Werkwijze
- Maak een werkstuk (bord, kopje, schaal of vaas) en laat het ruwbakken.
- Kies een kleur engobe die contrasteert met je kleikleur.
- Gebruik een bakje waar je werkstuk in past (bv het blauwe waskommetje atelier) en zet je werkstuk op een verhoog, dit kan een rooster maar ook een omgekeerd potje zijn.
- Doe het recept in een bekertje en meng dit goed.
- Blaas met een rietje in het bubbelglaze mengsel tot de bubbels over de rand van je bekertje komen. Blaas zolang door tot het overloopt en laat de bellen op je werkstuk vallen.
- Breng een laag schuim op je werkstuk. De bubbels springen na een tijdje van zelf en laten een mooi patroon achter.
- LET OP! Hou je bekertje niet te schuin zodat de vloeistof er niet uit loopt.
- Als de bubbels ingedroogd zijn kan je een transparant glazuur aanbrengen (KGS1). Dit kan je doen met de spons of met de spuit. Indien je het glazuur sponst moet je deppen en niet wrijven zodat je de engobe bubbels niet open wrijft.
Variaties
- Als je je werk niet wil glazuren kan je ook een lepel glazuur aan het recept toevoegen, zodat de bellen gaan glimmen na het bakken.
LET OP! In dat geval mogen geen bubbels aan de onderkant van je werk hebt tegen het vastkleven bij de hoogbak.
- Je kan voor de ruwbak je werk met engobe een andere basiskleur geven.
- Je kan ook meerdere kleuren bubbels combineren.
SUCCES!